Strava
Free app for Android and iPhone
0
Gregor Sikošek @Gsiko 🇸🇮

Gregor Sikošek @Gsiko 🇸🇮

4:08 PM on Tuesday, June 11, 2019   •   Edited

XCM Occupy Samobor 2019, preparty Maratona Franja #racereport

Evo zanimiv vikend je za nami in čas da se na kratko javim kaj vse se je dogajalo pretekle dni.
Če spremljate moj instgram profil @gsiko ali Facebook ste lahko videli že v videu kako veselo je bilo soboto, ter seveda tudi nedeljo, ampak tokrat se posvetimo le soboti.

Organizator BBK Krpelj iz Samobora, ki je poznan kot eden izmed največjih treh gorsko kolesarskih klubov na Hrvaškem me je že pred dobrim mesecom dni, če ne še več povabil da se udeležim njihovega maratona, ki so ga organizirali skupaj z podjetjem in organizatorjem 4 Island, ki tudi organizirajo dirko 4 otoki v mesecu aprilu. Skratka sobota 8.6 dan pred največjim kolesarskim dogodkom v Sloveniji in to je Maraton Franja, sprva nisem bil popolnoma prepričan ali bi se udeležil ali ne, vendar po nekaj pogovorih in po svojem razmisleku sem si rekel zakaj pa ne, saj ni vedno vse v rezultatih, tako da če ne zmagam Franje še ne bo konec sveta, bil sem že blizu in še bojo priložnosti. Na koncu se je izkazalo za popolnoma pravilno odločitev, kajti podpreti ljudi, ki delajo dogodke na tako visokem nivoju in to prvič je nekaj najboljšega kar lahko vrneš organizatorju. Ekipa 6 kolesarjev iz JB teama smo se zbrali in podali na različne trase, ki so jih organizirali.

Na kratko o samem maratonu. Na voljo tri trase, najkrajša TROJA 20km in 550vm, srednja SPARTA 40km in 1400vm ter najdaljša OLIMP 60km in 2000vm, seveda sem se odločil za dolgo ker uživam v naravi na super hitrem in preciznem gorskem kolesu. Dva naša korenjaka sta izbrala srednjo stezo ostali štirje pa seveda dolgo varianto. Zakaj se mi je zdel maraton tudi tako posrečen in lep... kot prvo zaradi samega načina pristopa organizatorja t.i. Hrvoje Vešligaj in ostala ekipa, zaradi podlage, ki je identična kot jo imamo na dolenjskem se pravi gozdne poti in nekaj malega makadama, povsem druga zgodba kot pa na 4otokih in ostalih istrskih oz kvarnerskih terenih in pa nobenega kompliciranja okoli celotnega poteka od prijave do prevzema številk do podelitve do same trase in kompletno spremljevalnega programa, ki se je odvil na startno ciljnem prostoru.

Trase so bile različno dolge, zato tudi različne ure štartov za različno traso. najdaljša je startala 10:00, srednja 10:30 in krajša 11:00, na voljo proti plačilu "le" 20€ si imel možnost tudi najem e-kolesa tvoje velikosti za srednjo traso. Fascinantno, da se še nihče to ni prej spomnil, tako da je bilo poskrbljeno tudi za vse "sladokusce" e-koles.
Po samem štartu se poženemo lepo zmerno v zaprti vožnji skozi lepo staro mesto Samobor in po cca 2.km začnemo dirkati s svojim tempom. Na meniju je bilo 5 klancev, različno dolgi in različno strmi. Prvi se je začel že kmalu po startu v Samoboru in smo nadaljevali po asfaltnem delu od koder smo zavili v gozd na enoslednice, kjer se je prava zabava šele začela. Naj omenim še da je bil maraton omejen na 300 prijav in na koncu tudi razprodan, tako da še enkrat kapo dol. Sem že pisal da naslednje leto morajo povečati prijave na 500 obvezno, kajti infrastruktura in trasa bi prenesla tudi 500kolesarjev na vseh treh stezah.
Po prvem uvodnem klancu, ko je Bruno Radotič pripravil tempo za svojo sestro Mio smo se vsi lepo zadaj postavili in uživali v zmernem tempu, nato je Peter Vesel malce navil tempo in skupina se je razpotegnila, od tu naprej nisem več veliko pogledoval nazaj ampak se samo koncetriral na dogajanje pred sabo. Ker je bilo počutje super odlično sem kljub temu, da sem rekel da ne bom narekoval tempa storil ravno to. Peljal sem tempo v klanec, ki mi je še odgovarjal. Kmalu na vrhu klanca ostanemo le še 5-6kolesarjev, ker pa sem si v sredo pred maratonom ogledal celotno traso z lokalnim vodičom Romanom, kateremu se tudi zahvaljujem sem poznal tudi spuste skorajda do ponatankosti. In tako izkoristil poznavanje terena, ter se kar na polno spustil. Na dnu spusta ostaneva le dva, jaz in Peter Zupančič. Ko je prvi klanec mimo se lotimo drugega najdaljšega, v dolžini skoraj 10km s tem da je prvi del klanca oz polovica zelo položna. Je pa bil proti koncu in prvi okrepni postajo čedalje bolj strm in strm :) Na dolgih ravninah sem parkrat pogledal nazaj in videl nisem nikogar. Skupaj nadaljujeva v najinem ritmu, jaz narekujem na klanec Peter pa po ravninah, ker je malce pridobil na masi ;) Tako je bilo vse do 38.km ko je bil na sporedu 4. in predzadnji klanec. Peter mi je sam povedal da ni v treningu, tako da do cilja bo težka, no na tem prej omenjenem klancu navijem tempo in gasa proti cilju, do tu sem šel zelo kontrolirano z srčnim utripom in naporom nasploh. Od tu naprej se pravi po 2. uri dirkanja sem tempo stopnjeval do cilja, traso sem poznal izpred parih dni in samo akcije proti cilju. Vseh teh zadnjih 22km odpeljem sam v višjem tempu kot pa prvi dve tretjini in tako v cilj pridrvim z 3 ure in 4 minute, kar je zadostovalo za generalno zmago. V ozadju pa se je dogajalo še veliko, Petra so na zadnjem vzponu zdelali krči in je moral sestopiti s kolesa, tudi dva preostala kolesarja sta nazadovala in 3. in 4. pozicije med dirko na 5. in 6. ali še slabše, kajti, tukaj v zadnji tretjini so začeli plačevati davek vsi tisti, ki so štartali prehitro in precenili svoje sposobnosti. Vsekakor dobra šola za naprej za vsakogar.

Tako smo generalno prvi trije končali Slovenci... Jaz, Rok Golob na drugem in Jože Vesel na tretjem. Ostalo ne vem lahko pa preverite v uradnih rezultatih... https://www.bbk-krpelj.com/hpb-xcm/rezultati/?fbclid=IwAR0xXYgDPyVKjZC8Rz_O5OYFR9vt2eOS_drClxDW7vawsUxBG2nj4-kPwhA

V cilju skok v Samoborsko morje, hladno pivo in makaroni, počutje odlično kljub trem uram srednjega do visokega tempa. Tako da neslednje leto se vrnemo v še večjem številu, kajti poskrbljeno je bilo za popolnoma vse. Da pa o nagradah ne govorim, vsi smo odšli, ki smo bili na stopničkah polnih rok domov in tudi to je pohvale vredno.

Skratka odlična prireditev in še bolj "aktivacija" dan pred Maratonom Franja, kjer sem poizkušal popraviti lansko drugo mesto.

Kratko video poročilo steze: https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=4IVLYTZkpfQ