Strava
Free app for Android and iPhone
3
Johan Bruyn πŸ‡³πŸ‡±

Johan Bruyn πŸ‡³πŸ‡±

11:44 PM on Friday, May 10, 2019

Ede

Terwijl men met Schoorl nog wacht op de ambtelijke molen dankzij ene Harry en twee zure besjes schieten elders in het land de mountainbike routes als paddenstoelen uit de grond. Vooral op de Veluwe is men lekker bezig, vorige week op bezoek bij Harderwijk en Ermelo dat deels open is, vandaag eens bij de recent geopende route in Ede gaan kijken waar alle opwinding over gaat. Volgens de verslaggevers van Velozine en MTB Challenge zou het een route voor op je ride it list zijn.

Dat enthousiasme wil ik toch een beetje temperen. Natuurlijk een nieuwe route in ons land is altijd leuk. Het is goed voor de afwisseling, houd je scherp, verbeterd je techniek, en verlaagd de druk op andere routes. Maar zo enthousiast dat ik zeg deze moet je rijden en het liefst morgen al, nee dat ben ik niet. Het is wel een mooie route door de prachtige natuur van de Veluwe welke een mix is tussen de old school routes van lange rechte paden, de "2.0" manier van routes bouwen zoals wij die kennen van (ver)nieuw(d)e routes elders in het land, en een snufje nu wordt het interessant. Denk bij het snufje nu wordt het interessant aan een stuk flow trail met rollers waar als je wil wat airtime kan pakken. En lijnen die gezien de remspoortjes buiten de trail echt wel wat van je stuurmanskunsten vragen. Grote of kleine drops kom je dan weer niet tegen, maar gelukkig wel wat dikke wortels hier en daar die het net wat interessanter maken.

Wat opvalt is dat de rechttoe rechtaan paden voornamelijk lopen over grond van Natuurmonumenten. En de hele mooie stuken waarbij de kast open getrokken is die, om de clichΓ© term maar te gebruiken, on Nederlands aandoen over grond van de gemeente Ede welke initiatiefneemster en financier is van deze vernieuwde route. Misschien kwam het door de regen en de mooie groene natuur dat er even de gedachte aan Schotland door mijn hoofd schoot. Hoe dan ook op die segmenten van de route heb ik mij toch zeker vermaakt en ben ik stiekem wel een beetje enthousiast, dus dikke pluim voor de gemeente Ede en de mensen die het hebben aangelegd.

Één klein minpuntje. Mountainbiken maakt hongerig, en na een ritje van zo'n 35 Km lust je best wel wat. Dus nadat ik mijn fietsje weer achterop, en mijn meuk in de auto had gezet liep ik bij het pannenkoekenhuis langs de route naar binnen. Nu ben ik op mijn mountainbike tripjes in het buitenland best verpest met 3/4 sterren restaurants. Maar ook een simpel patatje mayo na mijn ritje kan ik best waarderen. De vraag is het beter dan de Mc Drek? Moest ik nu toch met nee beantwoorden. Bij het eerste de beste tankstation langs de snelweg heb ik maar even een flesje Coke en een zakje M&M's gehaald om die baksteen in mijn maag te neutraliseren. Geen aanrader dus.

Resumerend kan je denk ik zeggen dat het niet de route voor jou is als je opzoek bent naar ruige natural of handbuilt trails. En je niet vies bent van een flinke klim en afdalingen waarbij geen einde aan de grijns op je porum lijkt te komen. Ben je echter liefhebber van toeren door mooie groene natuur van de Veluwe waarbij er best af en toe iets van je techniek gevraagd mag worden, en als je mazel hebt ook nog wat wild tegen komt? Dan denk ik dat je je op de route van Ede zeker wel gaat vermaken.